Sirovine i saveti

Etarsko ulje pačulija

download-1Etarsko ulje pačulija djeluje opuštajuće, a mirisne note su mu slatke, začinjene i šumske.Kombinuje se dobro sa etarskim uljem geranijuma i lavande. Smatra se kako ima antidepresivna, protuupalna, antiseptička, diuretička i sedativna svojstva.

Pomaže kod depresije

Etarsko ulje pačulija da se savlada osećaj tuge i samoće i pomaže da se povrati nada. Zato se veoma često koristi u aromaterapiji. Podiže raspoloženje, ublažava razočarenje i opušta. Možete udisati ulje direktno iz bočice i na taj način poboljšati stanje duha i tela ili nakapati 1-2 kapi na ruke i prineti ih nosu.

Umiruje upalu na koži

Umiruje upale na koži, naročito ako su one rezultat groznice, a udisanjem obezbedjuje I olakšanje od samog stanja u kome se javlja groznica. Utrljati 1 do 2 kapi po vratu ili čelu.

Ima antiseptičko dejstvo

Etarsko ulje pačulija štiti rane i čireve koji nastaju od mogućih infekcija. Ovo je možda I najbitnija funkcija ovog ulja jer male rane na koži se mogu veoma lako inficirati što može dovesti do raznih infekcija. Etarsko ulje pačulija štiti od pojave takve mogućnosti.   Nežno naneti 1 do 2 kapi oko ili na samu ranu. Pre toga proveriti da li niste alergični I da li vam se javlja iritacija na koži prilikom primene ovog ulja.

Za odbijanje insekata

Utrljaje po jednu kap na deo tela koji najviše privlači komarce. ( zglobovi, uši, izloženi delovi kože).

 Za ublažavanje koprivnajače i osipa

Naneti 1-2 kapi na problematično mesto. Može se kombinovati sa etarskijm uljem lavande.

Kod gljivičnih infekcija

Etarsko ulje pačulija veoma efikasno suzbija glivične infekcije čime obezbedjuje zaštitu od infekcija kao što je atletsko stopalo.

Pre upotrebe proveriti da li niste alergični i da li vam se javlja iritacija na koži prilikom primene ovog ulja.

Etarsko ulje pačulija možete poručiti ovde.

Rafinisano kokosovo ulje

imagesRafinisano kokosovo ulje se smatra najbližom supstancom ljudskoj potkožnoj masti i kompatibilnije sa kožom od jestivog kokosovog ulja. Dugo traje, ne kvari se i odlično je za problematičnu kožu. Rafinisano kokosovo ulje se dobija zagrevanjem, a ne hladnim cedjenjem, pa je zato često osporavano, medjutim kod nekih stanja, jestivo hladno cedjeno ulje može uvećati problem. Na primer, kod izuzetno oštećene kože, jestivo kokosovo ulje može dovesti do stvaranja gljivica, bakterija i budji. U ovakvim uslovima rafinisano, sterilno kokosovo ulje, pomoći će da se problem lakše prevazidje. Ovo ulje ima laganu teksturu, lako se ispira sa čaršava i peškira. Koristi se za negu suve, osetljive kože, svraba, pomaže pri sunčanju.

Kokosovo ulje možete poručiti ovde.

Ulje makadamije

downloadUlje makadamije ima providnu boju sa malo žute. Sadrži palmitoleinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, omega 3 i omega 6 masne kiseline i veoma je stabilno ulje. Koristi se za sve tipove kože. Tonira i omekšava staru ili suvu kožu, blagotvorno deluje na rane. U Francuskoj se koristi kao pomoćno sredstvo kod sunčevih opekotina. Masne kiseline ovog ulja su korisne kod održavanja kritičnog nivoa vlage kože. Ove ulje je samo-stabilizirajuće i ne zahteva antioksidanse. Kao dodatna osobina, spada u bezbedna ulja, jer nije štetno ako se proguta. Zbog toga se koristi za izradu proizvoda za lice, proizvoda za negu beba, balzama i sjajeva za usta.

Ulje makadamije možete poručiti ovde.

Kakao buter odličan sastojak krema i losiona

kakao buterNerafinisani kakao buter  je veoma blagog i slatkog mirisa. Podseća na čokoladu i kakao. Ova aroma je manje osetna kod rafinisanog kakao ulja. Na sobnoj temperaturi nalazi se u čvrstom stanju, lomi se na komade, a po boji podseća na žučkastu boju ljudske kože. Kakao buter hidrira kožu. Odličan je izvor antioksidanata i dobar je za kosu. Kakao buter je bogat antioksidantima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su jedan od glavnih uzročnika strenja kože.

Kakao buter daje koži sjaj i obnavlja je. Pored svih hranjivih svojstva ima i posebno zlatno dejstvo na kožu, jer omogućava da dobijete predivnu boju tokom sunčanja. Možete ga koristiti pre sunčanja, za vreme sunčanja i nakon sunčanja. Dobićete predivan ten i sprešiti isušivanje kože. Sve to zahvaljujući prisustvu vitamina E i antioksidanasa u kakao buteru. Brzo se upija i ne ostavlja mastan trag. Dobićete vrlo brzo preplanuli ten, ali svakako imajte na umu da kakao buter ima veoma mali zaštitini faktor i da Vas ne može u potpunosti zaštitii od sunčevih zraka.

Hidratacija kože
Zbog visokog sadržaja masnih kiselina kakao puter izuzetno dobro hidratiše i omekšava kožu.

Nega suve i osetljive kože
Ako imate izrazito osetljivu i suvu kožu sklonu iritacijama, ili ekcem i dermatitis, kakao puter je pravo rešenje za vas. Efikasan je i za tretman ispucale kože i usana.

Blagotvoran za kosu
Ukoliko želite da ojačate oštećenu kosu ili želite da Vaša kosa bude poslušnije ili da hidrirate svoju kosu, kakao buter je pravo rešenja za to.

Strije i ožiljci
Kakao buter sa svojim antioksidativnim, regenerativnim i hidratišućim svojstvima nezamenljiv je borac protiv strija, a delimičnu efikasnost pokazuje i kod uklanjanja ožiljaka. Efikasnost mu je veća u prevenciji, tako da svaka trudna žena treba da ga koristi da bi sprečila nastanak strija.

Kako koristiti kakao buter

Za direktnu primenu na koži, uzmite malu količinu kako putera i protrljajte dok se ne istopi. Topi se na temperatuti tela, kao što se i čokolada topi uvašim ustima. Pri tome otpušta fantastičan miris, osećaj da ste na sebe nanaeli nešto prirodno i mirišljavo, pri čemu ćete obradovati svoju kožu je neprocenjiv. Pošto je na sobnoj temperaturi čvrst, da bi ste mogli da ga aplicirate odsrtružite malu količinu putera nožem ili teglicu sa puterom neko vreme držite pored izvora toplote.

Kakao buter možete poručiti ovde.

Arganovo ulje za kosu, kožu, nokte

arganovo uljeArganovo ulje proizvodi se u Maroku gde ga nazivaju tekucim zlatom i upotrebljavaju vekovima unazad. Ovo je ulje najbolji saveznik zdravlja vaše kože, kose i noktiju.

 

Anti-age dejstvo – spečava pojavu bora – ublažava znake starenja

Arganovo ulje je jedno od najmoćnijih anti-age ulja zahvaljujući svom sastavu  u kojem se nalaze zasićene i nezasićene masne kiseline (linolna, alfa linolenska, oleinska), steroli, vitamin E, minerali i karotenoidi. Arganovo ulje za lice obično se upotrebljava dva puta dnevno, ujutru i uveče, tako što se nakon umivanja na još uvek mokro lice nanese svega kap ili dva čistog argan ulja, zatim dobro razmaže.

Štiti kosu od UV zračenja i neguje je

Drugi važan sastojak arganovog ulja su karoteni koji štite kožu od UV zračenja. Takodje regeneriše kosu, hidrira je  i sprečava nastanak ispucalih vrhova, podstiče rast kose. Zahvaljujući arganovom ulju kosa će biti mekana, svilenkasta i sjajna. Arganovo ulje za negu kose se nanosi nakon pranja na vlaznu kosu. Ukoliko se dva puta nedeljno utrlja u koren kose i ostavi da deluje preko noci oslobodice kozu glave od peruti jer regulise lucenje sebuma.

Odlično je za nokte

Nokte čini čvrstima i zdravima, vraća im prirodni sjaj i sprečava njihovo pucanje. Nanosi se pre spavanja na vlažne ruke. Utljati  u kožu i nokte da bi delovalo tokom noći.

Hidrira celo telo

Nežno masirajte ulje u kožu nakon kupanja ili tuširanja. Možete takodje pomešati malu količinu ovog ulja sa kokosovim uljem i mazati ruke i stopala. Koža će biti hidrirana, negovana i baršunasto glatka.

Maska za kosu s arganovim uljem

  • 2 supene kašike maslinova ulja
  • 1 supena kašika arganovog ulja
  • 1 supena kašika  meda

Sjedinite sve sastojke, utrljajte  masku na kosu i glavu. Umotajte kosu peškirom, ostavite da maska deluje pola sata, nakon toga isperite kosu šamponom i oblikujte na uobičajen način.

Ulje argana mozete poručiti ovde.

Avokado ulje – različite primene

avokado

Avokado ulje ima antioksidativno dejstvo. Sadrži omega -3 i omega-6 masne kiseline, kao i vitamin E. Koristi se za negu suve i oštećene kose, takodje može ublažiti I iritacije samog temena.  Ulje avokada hrani kosu i daje joj sjaj.  Odlično je za pravljenje raznih maski za negu kose. Dve velike kašike ulja avokada promešati sa jednom velikom kašikom kokosovog ulja. Ovu mešavinu blago zagrevati I onda dodati nekoliko kapi etarskog ulja ruzmarina. Naneti na kosu I ostaviti da deluje neko vreme, posle toga kosu dobro oprati.

Podmladjuje suvu kožu

Ulje je bogato vitaminom E što je samo po sebi dovoljno za podmladjivanje suve kože. Takodje se može koristiti u kombinaciji sa etraskim ulje lavande ili jasmina. Dodavanje ovih ulja ne remeti hemijsku stukturu ulja avokada.

Hidrira kožu

Dve za kosu bitne supstance u ovom avokado ulju su lecitin i sterolin. Ove dve supstance nisu korisne samo za kosu, već i za kožu. Lecitin formira zaštitni sloj na površini kože i folikulima kose, dok ih sterolin hidrira i omekšava. Ulje avokada se za ovu pprimenu nanosi površinski.

Recept za uklanjnje staračkih pega

Mešavina dve supene kašike ulja avokada i dve supene kašike ulja ricinusa dovoljna je za tretiranje stračkih pega. Jenostavno nanesite mešavinu i lagano masirajte pegu.  Ostavite da odstoji 15 minuta i onda isperite.

Ulje avokada možete poručiti ovde.

 

Ulje jojobe – kako ga koristiti?

ulje jojobe

Jojoba ulje je po svom hemijskom sastavu vosak. Dobija se hladim cedjenjem  plodova jojobe (Simmondsia chinensis)- Jojoba raste u Sonorskoj pustinji, pustinji Kolorado, kao i severozapadnom delu Meksika.  Jedno je od najkvalitetnijih ulja koje se koristi u kozmetici, posebno za izradu šampona, sapuna i ulja za negu lica. Ulje jojobe koži daje vlažnost i mekoću.  Brzo i lagano se upija. Posebno je korisno za negu umorne kože, a pomaže i kod nege upaljene i nadražene kože.

Ulje jojobe je čudesno prirodno ulje, koje je u osnovi tekući vosak prikupljen i proizveden iz semena stabla jojobe. Ovo predivno ulje postalo je jedna od osnova proizvoda za lepotu u celom svetu.

Hidratacija tela i lica

Zbog svojih prirodnih hidratacijskih svojstava, ulje jojobe je stvarno popularan kozmetički proizvod i brzo se upija u kožu. S obzirom da je slično ljudskom sebumu, ostavlja vašu kožu mekom i hidratisanom. Ako imate masnu kožu, ne morate brinuti o bubuljicama, jer ulje jojobe uspeva da  uravnoteži proizvodnju sebuma kože. Možete ga koristiti samo, ali možete i dodati malo ulja u svoj losion za telo kako bi kako bi učinak bio što bolji.

Za skidanje šminke

Namočite vaticu u malu količinu ulja jojobe i očistite svoje lice od maskare, šminke za oči, rumenila i ruža. Ulje jojobe je blago i nežno te je odlično za čišćenje lica. Osim činjenice da potpuno uklanja bilo kakve ostatke šminke s površine kože, takođe trepavice čini jačim i zdravijima. Nakon uklanjanja šminke, koristite vlažnu maramicu kako bi uklonili višak ulja s lica.

Za negu usana

Ako su vaše usne suve, ulje jojobe može rešiti taj problem. Redovna primena  male količine ulja može učiniti čuda ispucale usne. Ulje jojobe je jako dobro kao zamena za balzam za usne jer održava vaše usne mekanim I hidratisanim.

Nega ruku

Naše ruke su stalno izložene spoljašnjim uticajima, a suva koža ruku je vrlo čest probleme. Svaki dan utrljajte par kapi ulja jojobe u kožicu oko noktiju , kako bi ruke bile mekane, hidrirane i zdrave.

Tretman za kosu

Dodajte nekoliko kapi ulja u regenerator. Na taj način možete održavati kosu zdravom, sjajnom i snažnom. Ulje jojobe je odličan način da se spreče ispucali vrhovi. Utrljajte malu količinu u dlan i primjenjujte na krajevima vlažne kose prije sušenje. Na ovaj način možete pružiti kosi pravilnu zaštitu. Primjenjujući male količine ulja kosu činite mekom i sjajnom.

Ulje jojobe možete poručiti ovde.

 

 

 

Koje sve primene ima natrijum hidrogenkarbonat?

Natrijum hidrogenkarbonat, soda bikarbona ili natrijum bikarbonat koristi se u proizvodnji praška za pecivo, u kozmetici ( za izradu šumećih kuglica za kupanje) i proizvodnji penušavih pića. To je kristalni beli prah, slabo ratvoran u vodi. Može se nazvati i prahom sa čudotvornim delovanjem, jer je utvrdjeno da pomaže u lečenji nekih bolesti.

Limunska kiselina – Gde se sve nalazi?

limunska kiselina

Limunska kiselina je veoma čest i neškodljiv dodatak mnogih proizvoda. Ima je u sokovima, majonezu, senfu, konzerviranim proizvodima, prirodnoj kozmetici. Limunska kiselina je potpuno neškodljiva, a pojedini naučnici joj čak pripisuju i ulogu antioksidansa ( što znači da  neutrališe slobodne radikale u telu, koji dovode do starenja ćelija i mogu izazvati različite bolesti).
Limunska kiselina predstavlja deo prirodnog ciklusa u ćelijama koji se po njoj zove i ciklus limunske kiseline. Drugi naziv za ciklus limunske kiseline je Krebsov ciklus, prema nemačkom naučniku Hansu Krebsu koji je 1953. godine za ovo otkriće dobio Nobelovu nagradu.  Više o limunskoj kiselini možete pročitati ovde.

Kozmetika: konvencionalna i prirodna

Prirodna

Korisprirodna kozmetikate se biološki kontrolisani čisti prirodni voskovi npr. pčelinji vosak, vosak kalendule, buteri dobijeni iz egzotičnog bilja mango shea, kako buteri, japanski vosak… Čista, najkvalitetnija, nerazredjena biljna ulja jojobe, badema, soje, avokada… Kompozicije nerazredjenih čistih eteričnih ulja daju proizvodima prirodan miris, aloja, jojoba, kokos, limun, avokado, menta…

–        prisustvo prirodnih aktivnih principa, kao što su etarska ulja ili biljni ekstrakti

–        prisustvo pomoćnih priodnih supstanci, kao što su maslinovo ulje ili biljne masnoće, a odsustvo pomoćnih supstanci kao što su derivati nafte(parafin, petrolej).

–        prisustvo prirodnih aditiva kao što su limunska kiselina, koja se koristi kao konzervans, ili etarska ulja za miris proizvoda

–        kratak rok trajanja, jer ne sadrže sintetičke konzervanse: prirodne proizvode obično treba potrošiti za tri-četiri meseca i čuvati ih na tamnom mestu na ujednačenoj temperaturi.

Konvencionalna


Derivate nafte /parafini/ silikoni u masnoj fazi. Materije dobijene iz nafte su jeftina zamena za biljna ulja i masnoće. Za neke parafine je dokazano da se koncentrišu u jetri, bubrezima i limfnim čvorovima. Neke vrste parafinskog voska su se pokazale odgovornim za pojavu zapaljenja srčanog zaliska. Sastojci koji su naftnog porekla ostavljaju na koži nepropustljiv film koji sprečava odvijanje prirodnih procesa kože i njeno disanje.

Jeftina mineralna ulja dobijena iz naftne industije (mineralno ulje je registrovano na listi poznatih kancerogena), silikoni u masnoj fazi…

Kao mirisne komponente koriste se sintetičke mešavine, često sa dodatkom mošusa čija su jedinjenja štetna za zdravlje. Policiklična jedinjenja mošusa su veštački mirisi, koji se koncentrišu u masnom tkivu čoveka i majčinom mleku i često izazivaju alergiju kod osetljive kože.